Övrigt

Nyfiken på Shire

2012-11-12 16:00 #0 av: [Appelqvist]

Hej! Har lite frågor om Shirehästen!
Jag har alltid älskat stora maffiga hästar så shirehästen har alltid varit en klar favorit. Men hur "omöjlig" är egentligen drömmen om en egen shire?

Vad kostar en shire? Säg kanske en 9 årig inriden?
Räknar med att de är galet dyra?
Hur mycket blir mat-kostnaden?
Försäkringar och hovslagare?

Hur mycket orkar de ridas och hur långa sträckor?

Är en tjej på knappt 165 och väger under 50 kilo, blir det då svårt att rida en sådan stor häst, märker de ens av mig på ryggen?
Har ca 13 års erfarenhet av hästar av alla slag så kunskap har jag för egen häst.. men är drömmen om en shire lite väl mycket? :)

Tacksam för svar!

Anmäl
2012-11-15 12:46 #1 av: Lina på Puser

Hej

Vad kul att du ställer dessa frågor och att du är nyfiken!

Shirehästen är en otroligt snäll och lyhörd hästtyp. Visst det finns alltid udda exemplar inom en ras, men i de allra flesta fall är shirehästen arbetsvillig och lyssnar mycket till sin ryttare/skötare/ägare. Så du behöver inte vara orolig att du är för liten eller lätt för att kunna hantera och rida en shire.

Kostnaden är lite annorlunda mot "vanliga" hästar i och med att den är så stor och därmed svårare att hitta utrustning. Svårigheten beror på att det inte görs så mycket i dessa stora storlekar och därmed också dyrare inköpspris. Men sadelmakare kan tillverka efter måttbeställning och det finns en del sadlar, träns, grimmor etc i ardennerstorlek som passar till shire.

Inköp av häst beror på sto eller vallack. En vallack är billigare i och med att du inte har ett mervärde i exempelvis aveln. Men som rid och körhäst kan en vallack fungera lika bra. En vuxen, inriden häst ligger i pris från 45000 kr och uppåt beroende på utbildningsnivå. Det finns en del shireannonser på bland annat Hästnet som du kan titta på.

När det gäller försäkring, kostar dessa det samma som för övriga hästar, det är främst försäkringens innehåll och försäkrat belopp som styr.

När det gäller hovslagare, så brukar det kosta mer. De flesta hovslagare tar ut en extra avgift när det är tyngre hästar så som ardenner och shire. Försök hitta en shire med bra hovkvalité. Kostanden varierar från hovslagare till hovslagare, men räkna med 30 - 75 % högre verkning och skoningskostand jämförst med kostnad för halvblod.

När det gäller foder, kan de flesta hästarna klara sig på hö eller hösilage. Räkna med ca 15- 20 kg/dag. Vinteritd och om hästen går på lösdrift, kan det gå åt ännu mer. Det bästa är att låta hästen ha fri tillgång, men det är inte alltid som detta är görbart beroende på övriga flockmedlemmar etc.

Lycka till i ditt fortsatta funderande och hör av dig om det är något ytterligare som dyker upp.

 

// Lina

 

www.puser.se - En gård med natur, kultur, hästar och kommunikation

Anmäl
2012-11-21 17:23 #2 av: [Appelqvist]

Tack för svaret!! Då kanske det inte blir så "omöjligt" att ha shire i framtiden! :)
Älskar verkligen dessa djur men har tyvärr aldrig haft chansen att få träffa en i verkligheten :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.