Veckans tanke

Veckans klokhet

2011-08-09 08:10 #0 av: Lina på Puser

Ha aldrig tömmar som sitter ihop när du jobbar hästen i skogen. Detta för både din och hästens säkerhet.

- Bruno Elmelid

 

www.puser.se - En gård med natur, kultur, hästar och kommunikation

Anmäl
2011-08-11 22:13 #1 av: Birke

Bra tips som man kanske inte alltid tänker på!

Anmäl
2011-08-14 19:57 #2 av: LinaN

sen läser man i andra böcker att man ALDRIG ska ha delade tömmar när man kör.... o.O ibland blir det förvirrat. men i min mening är det nog säkrare med delade tömmar ute i skogen.

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2011-08-19 01:13 #3 av: Dollar88

Det är ju skillnad på att köra med o-delade tömmar och att tömköra.När du tömkör kan hästen förflytta sig i alla riktningar och du kan få hästen stående mitt emot dig om du inte är rapp i tömmen.Den kan dessutom "skena" då du tar den på volt vilket gör att den bara blir starkare och starkare av centrifugalkraften....DÅ är det dödens att ha tömmar som sitter ihop.Är man på inhägnat område gör ju inte det så mycket men är du ute i skogen på öppen mark så får man problem. Enda sättet att få stopp på hästen då är att dra fullt i den ENA tömmen vilket då har sin begränsning om tömmarna sitter ihop.

I vagnen kommer man inte i den situationen att man inte kan vrida fullt. Då är det däremot viktigt att tömmarna sitter ihop ifall man tappar en töm så kan den ställa till stor oreda med både häst och vagn.

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.