2012-07-31 20:25 #0 av: Lina på Puser

Våra stora hästar med sitt rikliga hovskägg, kan bli drabbade av hovskabb. En liten ohyra som ställer till med en hel del och som kan vara svår att bli av med, då den lever länge och smittar lätt.

Det finns en del dunderkurer, men ju mer de används, ju mer resistenta blir skabben. Därför är det bra med olika alternativt.

Sebacil är ett medel som används mot skabb på gris, som kan användas även mot hovskabb, men detta medel är väldigt starkt att inandas och svider väldigt mycket om hästen har såriga ben (mugg).

Ett annat dundermedel är Switch pour on, som inte längre säljs. Detta myggmedel tog även skabben, vilket gjort att en del kanske har haft skabbangrepp utan att veta om det, då medlet har lindrat detta under sommarperioden.

Det är viktigt att behandlingen görs på samtliga hästar i flocken eller stallet, då skabben smittar väldigt lätt. Ofta har alla hästarna ohyran, men det är kanske bara någon individ som har men av detta och som visar symtom. För att få bort skabben, görs därför behandlingen på alla hästarna. Det är även viktigt att de inte träffar några andra hästar förrän de är fria från ohyran.

Jag har vänt mig till Distriktsveterinärerna på Gotland och fått rekomendation på följande kur som utförs på samtliga hästar i stallet/flocken:

Avmaska samtliga hästar i flocken/stallet med ivomec. Detta är receptbelagt och behöver skrivas ut av veterinär. Övriga produkter i behandlingen är receptfria och finns att köpa på apotek.

Smörj in alla krustor och sår på benen med Salicylsyravaselin. Låt sitta i minst en timma. Tvätta benen med Hibiscrub för att ta död på eventuella svampinfektioner som ofta kommer i form av mugg under ett skabbangrepp. Detta steg görs endast på den eller de hästar som visar symtom på skabb och mugg.

Spraya benen med Frontline Vet spray. En sprayflaska på 250 ml räcker till en shirehäst. (Detta medel är egentligen till hundar, men fungerar bra även till häst). Använd gummihandskar när du behandlar benen, och låt benen vara orörda en dag innan du borstar eller gör något annat med benen.

Detta är en behandling som inte svider eller gör ont på hästen.

Tvätta hela stallet med högtryckstvätt och gärna något parasitdödande medel. Alternativt till storsanering, är att ha stallet oanvänt i 2 månader. (Skabben lever 1-2 månader utan sitt värddjur.)

Tvätta eller frys all utrustning. Vid frysning ska det frysas minst 24 timmar för att skabben ska dö. Tänk även på dina egna stallkläder att de byts/tvättas varje dag så att du inte inte sprider tillbaka dessa djur till stallet eller hästen.

Upprepa behandlingen med avmaskning och fronlineVet-sprayningen efter 14 dagar, samt efter ytterligare 14 dagar. Detta görs på samtliga hästar i flocken/stallet.

Var noggrann. Då det är ett stort arbete med allt detta, är det synd om du lägger ner arbete, tid och pengar och ändå inte blir av med ohyran pga att du missat något eller inte orkat fullt ut. Den som inte ger sig, blir till slut av med eländet.

Lycka till!

// Lina Runander