Hälsa & sjukdomar

Beräkna hästens vikt

2012-06-18 12:58 #0 av: Lina på Puser

Här kommer ett bra sätt att mäta fram hästens vikt, utan ett färdigt viktmåttband.

Då det inte finns några färdiga viktmåttband som räcker till våra stora hästar, får vi hitta på andra knep för att få fram ungefärlig vikt på hästen. Hästens vikt är viktigt att känna till i samband med dosering av avmaskningsmedel och andra mediciner.

Mät hästens bröstomfång. Bröstomfånget får du fram genom att mäta precis bakom manken, ner under magen. Måttsnöret ska ligga vid hästens armbåge, för att du ska få korrekt längd.

Mät sedan hästens längd på diagonalen. Du börjar vid hästens armbåge och mäter fram till bärbensknölen som du finner som sista punkt på hästens skelett och sitter inbäddad i hästens skinka.

Med hjälp av dessa två värden, får du fram vikten genom följande formel.
Bröstomfång  x bröstomfång x längden / 8900 = hästens vikt i kg.

Lina Runander

 

www.puser.se - En gård med natur, kultur, hästar och kommunikation

Anmäl
2012-06-18 15:44 #1 av: Karin E

Detta sätt att mäta är det bästa hittills för våra bumlingar. Vi brukar ta dem till bilbesiktningen för att väga dem o mäter du på detta sättet så visar det liiite för mycket, medan de andra sätten att mäta på visar alldeles för lite vikt!

Det är ju minst lika viktigt att inte över eller underdosera tex. avmaskningsmedel eller andra mediciner.....

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.