Hantering & användning

Daglig arbetskostnad i stallet

2012-05-06 10:07 #0 av: Lina på Puser

Jag läste en intressant artikel i tidningen Land Lantbruk som fick mig att tänka till kring den tid som jag lägger ner i stallet och vad jag kan göra för att kanske lägga tiden på roligare hästaktiviteter.

 

Varje dag lägger vi ner massor av tid i stallet, utan att hålla på med själva hästen. Det är mockning, sopning, förberedelser, efterarbete etc. Många av göromålen gör vi utan att tänka och på ett sätt som vi kanske alltid har gjort dem. Men finns det bättre sätt att utföra detta arbete på och måste uppgifterna verkligen göras?

Detta beror väldigt mycket på vilken typ av häst och stall du har. Linda Grimstedt skrev en artikel i tidnigen Land Lantbruk (nr 13 2012) om vilken tidsåtgång olika arbetsmoment tar samt satt detta till en kostnad. Det är skillnad på om du har installning eller har lösdrift.

Detta fick mig att tänka till hur jag själv har det. Kan något effektiviseras, så att jag kan få lägga denna tiden på själva hästen i stället. 

Linda Grimstedt hade med en tabell i sin artikel över olika arbetsmoment och vilken tid dessa tog. Utifrån tiden lade hon sedan på en timkostnad på 225 kr/tim för att få fram en total kostnad per dag och år. Tabellen ser ni här i sin helhet.

Beräkning kostand för häst

Linda kom fram till att med olika hjälpmedel i stallet kan man halvera arbetstiden och därmed kostnaden. (se ovan tabell gällande vanligt kontra förenklat stall).

Jag själv har installning av mina hästar, men har en storbal med hösilage i hagen som hästarna får tillgång till på dagarna. Detta gör att många fodringsmoment utgår. Jag använder mig heller inte av täcken, så även här lägger jag minimal tid. Men i övrigt har jag fått mig en funderare på hur jag kan effektivisera ytterligare.

Hur har du det i din hästhållning och vad kan du effektivisera, eller redan har hittat en smart lösning på. Dela gärna med dig i så fall.

// Lina Runander

 

www.puser.se - En gård med natur, kultur, hästar och kommunikation

Anmäl
2012-09-13 13:39 #1 av: Dollar88

-Att se till att hästarna går in/ut utan att man måste leda dem spar tid.

-Löstagbara krubbor gör att man kan färdigställa allt foder innan i foderkammaren och hänga in krubborna samtidigt.

-Boxmattor spar massor av tid då man inte behöver lika mycket strö och det blir lättmockat.

-Ha storbal med hö ute så slipper man kånka på det,hästarna äter ute i stället.

-Har samma täcken inne som ute på vintern då vi valt att ha kallt i stallet för bra luft.Med andra ord inte så många täckesbyten.

-Att ha sakerna samlade på samma plats till varje häst förkortar tiden då man rider flera hästar.

I övrigt alltid se till att saker och ting har en bra placering så det är lätt att komma åt och man inte behöver leta efter det.Ordning i stallet spar väldigt mycket tid.

Och framför allt lägga tid på hantering av hästarna från början så att de blir enkla att ha att göra med.Struliga hästar tar alltid mycket tid;-)

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.