Utställning & premiering

Fläta man på Shire

2011-11-15 14:09 #0 av: Lina på Puser

När Shirehästen ska vara riktigt fin, flätas manen med band och flaggor. Här går vi igenom hur du kan lyckas med denna flätning.

Förutsättningen för att du ska kunna fläta svansen är att den är väl genomborstad. Vissa föredrar att använda glansspray, för att få manen ordentligt utredd, medan vissa anser att just glanssprayen gör det svårare att få flätningen att förbli hårt flätad i och med glansigheten. Så detta är en smakfråga och beroende på vilken typ av man hästen har.

Börja med att skilja pannluggen från övriga manen. Pannluggen lämnar du utanför själva flätningen. Fäst därefter de band du tänkt använda i själva flätan, i manen precis vid öronen. Fäst in alla tre banden, eller garnen, redan från början, så får du en fin färgad fläta längs med hela hästens hals och nacke. Fästpunkten bör bli som ett smycke i sig själv, vilket du kan göra genom att låta några cm av bandens ändar sticka fram. De kan då bilda en lite boll eller flikar mellan öronen. Låt banden hänga ner längs med hästens sidor, så underlättar du kommande flätning. Det blir 2 band på ena sidan och 1 på den andra.  

                

Egentligen spelar det ingen roll på vilken sida du flätar manen, men i England är detta strikt styrt till höger sida. I och med att vi i Sverige tävlar för engelska domare lite då och då, kan det vara lika bra att alltid fläta på just höger sida.

På den sida av halsen som flätan inte ligger, ska manen vara utsläppt så att kraftigheten och längden på manen syns.

En del väljer att lägga flätan på den sida som manen i naturliga fall inte är, och får på så sätt en fläta med lite mer spänst och som ligger ovanpå själva manryggen.  Flätan lyfts då av att manen vill tillbaka till sin naturliga sida.

Du flätar en inbakad fläta längs med hästens manrygg. Fläta manen genom att ta lite hår och forma till en tofs. Lägg ihop tofsen med ett av de tre banden. Lägg med en flagga, så att själva flaggan står upp, men att du får med flaggans ”rottrådar” längs med bandet. Ta en ny tofs och koppla ihop detta med band nummer två. Sedan tar du ytterligare en ny tofs och lägger denna till band nummer tre. Här lägger du troligtvis med en ny flagga. Jag säger troligtvis, då detta beror på hur stora tofsar du tar, då flaggorna ska fördelas lika längs med hela manen och där det i ett engelskt flaggkit innehåller 13 flaggor. Vill du, så kan du givetvis ha fler flaggor, då det beror på flaggans bredd och storlek hur många som får plats med ett snyggt resultat.

  

När du plockar de små ”tofsarna” så var noga med att du får en så jämn linje som möjligt mot den del av manen som hänger ner på andra sidan. Det ska se snyggt ut på både flätsidan och på den sida som manen hänger fritt.

Sedan är det bara att upprepa flätningen hela vägen ner till manken eller sadelstaden. Varje man-tofs kan gärna följa med flätningen 2 tofsar, eller kryss, för att göra det stadigt. Sedan släpper du tofsen och låter den falla ner på andra sidan och gå ihop med den lösa manen. Om du tar med manen hela vägen i flätningen, är det lätt att flätan blir väldigt tjock samt att lösa manen bli onödigt tunn. Däremot kan flaggans ”rottrådar” följa med så länge som de räcker.

När du kommer till sadelstaden, avslutar du flätan genom att fläta vidare i en vanlig lös fläta. Fortsätt att fläta så att det blir en fläta på ca 2-3 dm. Manen behöver inte räcka hela vägen, utan du kan gärna  fortsätta att fläta endast banden. Låt det sista av banden hänga fritt, så att de i sig själva bildar ett smycke.

   

När du är klar, kan du finjustera flaggorna så att de sitter som du vill. Det går även att komplettera med fler flaggor i efterhand, även om detta kan vara ganska knepigt att få dem på plats. Du får då helt enkelt trä in flaggans ståltrådar in i flätan.

Halsband

Det är brukligt att även ha ett band runt hästens hals. Detta ska ligga på samma plats som en seles lokor brukar ligga. Tanken med detta band är att tydliggöra hästens dragläge.

Detta band är ett 1-2 dm brett band. Det kan gärna ha en v-formad brytpunkt framme på hästens bröst och dess färger matchar med manens band och flaggor.

/Lina Runander

 

www.puser.se - En gård med natur, kultur, hästar och kommunikation

Anmäl
2011-12-29 19:25 #1 av: Nitus

Vilket hästjobb! verkligen tjusigtTungan ute

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.