Utställning & premiering

Fläta svans på Shire

2011-10-06 08:50 #0 av: Lina på Puser

Inför utställning och premiering är det brukligt att fläta man och svans på shirehästen samt dekorera med flaggor och band av olika slag. Här går vi igenom hur en flätning av svansen kan gå till.

Förutsättningen för att du ska kunna fläta svansen är att den är väl genomborstad.

Du börjar uppsättningen med att göra en tofs av det översta svanshåret. Detta kommer du sedan att använda när du ska vika upp svansen.

Därefter göra du en inbakad fläta. Du tar lite hår från svansens båda sidor samt från mitten och börjar fläta. Du plockar nytt sidhår hela tiden tills du kommer förbi svansroten. Flätan ska vara ganska hårt flätad, men du får inte fläta så hårt så att du inte kan dra upp svansen genom flätan när du har flätat klart. När du är förbi svansroten börjar du fläta med hela svansens hår så att det blir en tjock fläta av hela svansen. Har hästen väldigt tjock svans, kan du istället göra flera flätor.

   

Nu kommer det trickiga i själva svansmomentet, då du ska vika ihop svansen så att den blir kort och lagom tjock. Vissa använder ett halvlångt skohorn för detta moment, men det går även bra med en tjock ståltråd. Tråden ska vara ungefär lika tjock som skaftet på en flugsmälla. Trä igenom ståltråden genom svansen längs med svansroten. Se till så att du har kvar tillräckligt med ståltråden, ovanför svansen, så att du kan få ett ordentligt tag och dra med dina händer.

Fäst den flätade svansändan i ståltråden. Detta kan göras med exempelvis silvertejp.

   

Dra sedan upp ståltråden igen, varpå hela svansflätan ska följa med. Se till att vikningen av svansen blir så rak som möjligt. När du trätt igenom svansen, tar du bort tejpen och ståltråden.

   

Den uppdragna svanen fäster du i den tofs som du inledde svansdekorationen med. Fästningen gör du genom att göra en liten fläta av svanstippen och det översta svanshåret. Denna fläta fäster du i den inbakade flätan, gärna som en liten knopp. Detta blir snyggt tillsammans med lite dekoration. Som fästmaterial kan du använda gummisnodd eller smala buntband.

 

    

Fäst sedan kringlan vid knoppen och dekorera med lite flaggor och band som matchar övrig tänkt dekoration.  Kringlan ska sitta så att du ser den smala sidan om du står bakom svansen, dvs du ska inte se själva öglan. Kringlans uppgift är att visa vinkeln på hästens kors.

 

/ Lina Runander

 

www.puser.se - En gård med natur, kultur, hästar och kommunikation

Anmäl
2011-10-26 11:35 #1 av: LinaN

mycket bra! :D

Ska testa detta på min Harry, dock har han ju bra mkt mer svans än hästen på bilderna. ans svans trasslar gärna in sig i draglinorna mm när man ska köra så detta blir nog ett alternativ. Samt att man kan se lite thur han rör sig framför vagnen också. :)

 

Kommer det en artikel på hur man flätar manen också?

Yesterday starts tomorrow, tomorrow starts today.
Today is a gift, that's why we call it the present.

 

Anmäl
2011-10-27 12:24 #2 av: Lina på Puser

Hej

Jag håller på med en liknande artikel gällande flätning av man. Ha bara lite tålamod så kommer den snart.

LinaN: Om du flätar din häst tjocka svans, ta gärna ett kort och sänd in. Det är kul att få se lite olika modeller och varianter på svansflätning.

/Lina

 

www.puser.se - En gård med natur, kultur, hästar och kommunikation

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.