2011-06-12 00:47 #0 av: Lina på Puser

Att gå på hästutställening eller premiering är spännande, både för den som ställer ut en häst och för den som är där för att titta. Alla är nervösa och hästarna är smyckade och putsade in i minsta detalj. Men vad är egentligen skillnade på premiering och utställning.

Premiering och utställning går till på ungefär samma sätt, men innebörden och granskningen är olika. På en utställning bedöms hästen efter korrekthet och domaren bedömer det som domaren kan se. Alltså en ren skönhetstävling, där dagens skick på hästen spelar stor roll. På en premiering bedöms hästen givetvis också efter korrekthet, men här tittar domaren även på hästens lämplighet till avel.

Att visa sin häst på en utställning är spännande och orsaken till varför är många. Ägaren kanske vill meritera sin häst eller dess föräldrar, marknadsföra sina uppfödningar eller bara vill få hästen bedömd av en raskunnig domare.

Att visa sin häst på en premiering är lika spännande som en utställning, men kan få lite djupare följder i och med att det inte bara är dagens skick som bedöms. Här avelsvärderas ston och hingstar. Valacker avelsvärderas också i och med att de är avelsprodukter som på så sätt kan meritera sina föräldrar.

Visst gör vi allt för att få så höga och fina poäng som möjligt, men det är viktigt att vi visar alla typer av hästar, inte bara de allra bästa. Helst skulle alla Shirehästar visas, men det är näst intill en omöjlighet i och med att alla hästägare inte har detta intresset. Men om vi som har intresset, även premierar våra mindre ”snygga” hästar, så får vi ett snitt på hur vår shirestam egentligen är.  

Om du visar hästen flera gånger under hästens livstid, får du ett bra genomsnittlig bedömning och "dagens skick" spelar mindre roll. Tänk på detta om du får en dålig visningsdag. Det är bara hem och träna och visa upp hästen på en ny visning eller premiering.

Kom gärna med på nästa utställning eller premiering, även om du har ett äldre sto eller en valack. Varje bedömning är värdefull för våra vackra shrirehästar och dess population.

/ Lina Runander