Avel

Inavel

2011-06-10 10:19 #0 av: Lina på Puser

Då det finns så få Shirehästar, är det stor risk för inavel. Här försöker jag klargöra vad inavel är och hur du kan försöka att undvika detta.

Inavel är när samma individ förekommer på flera ställen i en stamtavla. Hur mycket inavel beror på hur många gånger samma namn dyker upp i stamtavlan samt hur nära avkomman det är, tex om det mormor och farmor etc.

Graden av inavel kallas för inavelsgrad och mäts i procent. Hälften av fölets gener kommer från sin mamma och hälften från sin pappa. Detta innebär att släktskapet till sto och hingst är 50 %. För varje generation tillbaka halveras sedan släktskapet.

 

Släktskap

Gemensamma anlag

Helsyskon

50 %

Halvsyskon

25 %

Första ledet
Mor eller far

50 %

Andra ledet
Ex morfar

25 %

Tredje ledet
Ex morfars far

12,5 %

Fjärde ledet
Ex morfars farfar

6,3 %

 

Linjeavel är en finare benämning på samma sak. Men här har man medvetet valt att ha ett namn återkommande av en eller annan anledning.

Risken med inavel är att fölet kan få ärftliga defekter och kan försämra fruktsamhet, tillväxt, prestation och livskraft. Ju högre inavelsgrad, ju större risk för negativa effekter.

För att undvika inavel, kan du ha som regel att en häst ska inte förekomma mer än två gång i de 3 första leden i stamtavlan. Då håller du dig på en inavelsgrad under 5 %.

I och med att det inte finns så många Shirehästar i Sverige, är det stor risk för inavel inom denna hästras. Därför är det viktigt att man är noggrann vid valet av sto och hingst som ska kombineras, så att avkomman får så friskt blod som möjligt.

Många av våra Shirehästar är på något sätt avkomma från Nottage Trump Card, en mycket snygg hingst född 1986 i England. Så hittar du någon shire som inte har Nottage Trump Card i sin stamtavla – var rädd om individen och försök att få avkomma från den hästen då detta kan hjälpa till att minska risken för inavel inom hela shire-världen.

Om det blir för mycket inavel, och det saknas ston eller hingstar som kan tillföra nytt blod, kan stamboken öppnas för någon annan ras tillfälligt. Detta innebär att man under en begränsad period får lov att korsa Shire med en förutbestämd, liknande ras. På så sätt kommer det in nytt friskt avelsblod, inavlesgraden har minskats betydligt. Avkommorna registreras och behandlas ändå som renrasiga Shire.

Än så länge behöver stamboken inte öppnas, och om vi alla hjälps åt i valet av föräldrar till våra avkommor, kanske vi inte behöver komma dit. För det viktigaste är att vi får fram friska och pigga föl.

/ Lina Runander

 

www.puser.se - En gård med natur, kultur, hästar och kommunikation

Anmäl
2011-06-16 22:33 #1 av: ryttarn

Hur högt ligger innavelsgraden bland shire? Då menar jag att man skall räkna samtliga kända led.

JAg föder upp Gotlandsruss och där har vi ju ett liknande problem. Ytterst få individer idag ligger på en innavelskofficient under 10, betydligt vanligare med 12-14. Då räknar man dock samtliga led bak till stambokens införande runt 1890.....

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Anmäl
2011-06-17 08:29 #2 av: Lina på Puser

En mycket bra fråga! Jag räknar lite och återkommer.

/ Lina

 

www.puser.se - En gård med natur, kultur, hästar och kommunikation

Anmäl
2011-06-21 11:27 #3 av: Chieko

Halvt OT men händer det att man avlar med inavel för att få syn på ärftliga sjukdomar? Jag är inte insatt i hästaveln alls men så gör man med kaniner ibland. Dock är det ju ganska mycket billigare än hästar ;)

/Karin
Medarbetare på rexkanin.ifokus

Anmäl
2011-06-30 10:44 #4 av: Lina på Puser

Jag har räknat lite på inavelsgraden gällande shire, men får inte speciellt höga siffror. ( inte i närheten av vad som Jerker uppgav gällande Gotlandsruss).

Jag har därför varit i kontakt med SLU för att få lite hjälp. Nu är det sommar och de har låg bemanning, så det kan ta lite tid innan jag får svar. Men den som väntar på något gott...

Gällande Chiekos inlägg, har jag inte hört talas om att man avlar för att identifiera sjukdomar. Inget är dock omöjligt så detta kan säkert förekomma på någon forskningsanstallt. Men jag tror inte att det är speciellt vanligt i och med att det är sådana kostnader att avla fram en häst.

/Lina

 

www.puser.se - En gård med natur, kultur, hästar och kommunikation

Anmäl
2011-06-30 11:52 #5 av: ryttarn

#4 Det blir en ganska komplicerad uträkning om man skall räkna hela vägen. En av medlemmarna i Russavelsföreningen har skaffat ett datorprogram där hon lagt upp samtliga stamboksförda russ. Det gör att vi andra kan fråga henne om en viss kombination så får vi exakt svar, vilket är en fantastisk service.

Hon har även skrivit en artikel om innavel bland gotlandsrussen, artikeln är säkert aktuell även för Shire.

http://gotlandsruss.ifokus.se/articles/4d713fc6b9cb46222d055b03-inavelsgrad-i-russpopulationen

 

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Anmäl
2011-07-17 09:42 #6 av: ryttarn

Ytterligare lite läsning och länkar till mer läsning finns i denna Hippson artikel:

http://www.hippson.se/artikelarkivet/avel/inavel-ett-problem-i-flera-hastraser.htm

 

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Anmäl