Hantering & användning

Hur jag blev med Shire

2011-06-02 22:13 #0 av: Lina på Puser

Ibland är det tillfälligheter som gör att du hamnar just där du är. Så var det för mig när jag köpte min första Shirehäst; en tillfällighet som jag är glad att jag nappade på.

Jag har alltid varit fascinerad av Shirehästen och dess mäktighet. Redan som barn drömde jag om att ha en egen Shire – men har alltid trott att det bara var en barndröm. Jag gillade hästar, red en hel del och kom på så sätt i kontakt med flera olika hästraser. Men det var alltid något extra och magiskt med Shirehästen.


Stjärna, Abby och Victoria

För några år sedan köpte jag och min sambo en gotlandsgård som vi renoverade och gjorde i ordning för vårt eget boende, men även för att kunna ha djur. Jag hade med mig en häst i flytten, men snabbt kom det några hästar till. Vi startade ett litet företag som vi driver vid sidan av våra ordinarie arbeten. Företaget heter Puser.se och inriktar sig på att ta fram den vackra omgivning som finns kring gården, samt uppfödning och installning av hästar.

Vi arbetade på med gården och inom 1 år hade jag några halvblod och två russ. Man måste ju ha ett gotlandsruss när man bor på Gotland... Inte en tanke hade jag på Shire - i alla fall tänkte jag inte att jag själv skulle kunna äga en sådan. Hästrasen var på något sätt för drömlik för det.

Men i juni 2007 fick jag se en annons om en Shire till salu. Jag blev nyfiken och tänkte varför inte, titta kan jag ju alltid. Men det blev inte bara titta. En månad senare hade jag ett sto med föl hemma på min gård och en ny inriktning på vår verksamhet påbörjades.


Victoria och fölet Stjärna - mina första Shire 

Det var Phoenix Voctoria med föl som flyttade hem till oss. Phoenix Vitoria kallar vi kort och gott för Victoria, en dam som är född i England och som flyttat till Sverige och Gotland via Danmark. Hennes föl fick namnet Star of Victoria, då hon är undan Victoria och nästan enda tecken var en stjärna. Hon har fått smeknamnet Stjärna.

Idag har dessa 2 shirehästar blivit 3. För två år sedan fick jag min första egna avkomma, en vacker dam med bläs och 4 vita strumpor. Hon fick namnet Lady Absolom of Puser. Absolom då hennes pappa är Trelow Absolom, och Puser efter gården vi bor på.


Lady Absolom of Puser, kallas Abby

Nu i skrivande stund är jag på väg med mitt avelssto Victoria till hingst för att till nästa sommar få ytterligare en liten Shire-individ.

Fölet jag köpte 2007 har hunnit bli 4 år. Jag håller på med inkörning och övar inför sommarens premiering. Förra året premierade jag henne och fick 37 poäng. Jag hoppas nu på lite högre siffror samt har som mål att göra körprov. Vi får se hur det går…


Star of Victoria, men kallas för Stjärna

Många av de shirebilder som visas på denna site är bilder som jag själv tagit. Ofta får mina hästar stå modell om det är något speciellt jag vill förmedla i bilden. Jag tycker det är roligt med färg och bild och fotograferingen har blivit en stark hobby för mig.

Jag hoppas att jag framöver kan återge både i text och bild hur min Shire-flock utvecklar sig. För Shire kommer att stanna på min gård!

/ Lina Runander

 

www.puser.se - En gård med natur, kultur, hästar och kommunikation

Anmäl
2011-06-16 08:50 #1 av: 740tjejen

Härliga hästar. Hade själv gärna haft en men har ej utrymme för de, de kräver ju sin takhöjd. :) och storlek på bredden.

 

Anmäl
2011-06-21 17:44 #2 av: eamy

åhh det här är nog en av den finaste häst rasen som finns ! :D en Shire och en falabella lever i mina drömmar dag ut och dag in ! :)

Anmäl
2011-06-22 10:05 #3 av: Lina på Puser

Vilken härlig kombination - Extremt stort och pyttelitet!

Håll drömmarna vid liv!

/ Lina

 

www.puser.se - En gård med natur, kultur, hästar och kommunikation

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.