Historia

Shirehästen från förr till nu

2011-05-31 21:41 #0 av: Lina på Puser

Shirehästen har anor som sträcker sig tillbaka till 1300-talets England.

Shirehästen har fått sitt namn efter sitt geografiska ursprung, då det sägs att rasen kommer från landskapen i mellersta Storbritannien; Lincolnshire, Derbyshire, Staffordshire och Leicestershire.

1300-talet
Historien om Shirehästens bakgrund startar på 1300-talets början, då 42 Lombardiska hästar sändes till England. 12 av dessa hästar hade en väldig styrka och när dessa korsades med inhemska ston uppstod Englands större hästraser. Denna hästras korsades därefter med Old English Black.

1500-talet
Under 1500- och 1600-talet kom flamländska hästar till bland annat Lincolnshire i England, vilka kom dit med gästarbetande holländare och kom att korsas med denna större hästras. Förutom dessa raser innehåller även Shirerasen gener från frieserhästen, som förädlade rasen och gav rasen dess fria rörelser. Under denna tid gick rasen under namnet English Black.

1700-talet
Under 1700- och 1800-telet blandades rent fullblod in i aveln och troligtvis är det därifrån som rasen har fått sin höga mankhöjd och sitt ädla utseende. Under dessa århundraden behövdes en stor och stark häst som kunde bära en soldat i full rustning och med vapen. Stridshästen orkade bära upp till 180 kg när den skulle ut till strid och den var även ypperlig till att dra fram kanonerna.

Enligt författaren till ”The old war-horse or Shire-horse” Sir Walter Gilbey, är Shirehästen ättling till den gamla engelska stridshästen The Great-Horse som även kallades War-horse. Enligt författarens forskningar, leder Shirehästens förfäder till Julius Cesars krigshästar, som drog dåtidens tunga stridsvagnar i de framstormande legionerna i det gamla Britannia.

1900-talet
Under 1900-talet är det mycket som har förändrats för Shirehästen i och med att samhället har förändrats. Då de vapen som användes i strid blev mindre och lättare, samtidigt som fler och bättre vägar byggdes, blev rasen inriktning mer åt jordbruket och industrin.

För att få bort en del sjukdomar och komma till rätta med hovskabb, har Clydesdale korsats in. Detta gjordes i början av 1900-talet och har lett till att det rikliga hovskägget minskade något, lika så den grova benstommen, så att Shirehästen blev mer finlemmad än tidigare.

Under industrirevolutionen drogs allt gods mellan fabrikerna av Shirehästar. Men även här blev det mer mekaniserat och behovet av stora hästar minskade. I början av 1960-talet var Shirehästen nära på att dö ut. Detta gjorde att föreningen började arbeta för att få upp intresset för Shirehästen inom andra områden och populariteten började öka så smått. Det som fick intresset att vända var rasens goda köregenskaper och Shire fick en lite speciell nisch just inom bryggerierna.

Nutid
Än i dag används Shirehästen för att dra en del bryggeriers dryckesvagnar vid parader och högtider. Men börjar mer och mer bli en familjehäst på grund av dess harmoniska temprament.

/Lina Runander

 

www.puser.se - En gård med natur, kultur, hästar och kommunikation

Anmäl
2011-09-18 17:17 #1 av: Cissiie

Visste du att Heineken fortfarande använder shire hästar för att dra sitt öl från bryggeriet ner till staden? dock bara i reklamsyfte, men de är ju coolt ändå :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.