Annons:
Etiketthälsa-sjukdomar
Läst 7552 ggr
Lina på Puser
5/30/11, 11:33 PM

Sommarplågor

Nu när äntligen värmen är här, hästarna börjar vänja sig vid gräs och man ser fram emot sommarens lugn, börjar alla små bitande och surrande varelser visa sig. Jag tänker på knott, mygg, fästingar etc som på vissa håll blir en riktig plåga under den varma årstiden, medan de saknas helt på andra ställen. För att minska detta störmoment för hästarna finns det lite tips och trix. Det fungerar olika bra beroende på häst och miljö, så testa dig gärna fram.

Mygg, knott och flugor

Mygg och andra små insekter som finns under sommaren kan ge stora irritationer runt ögon och hos hästens allmäntillstånd. När ögon börjar rinna, kan det vara bra att sätta på en flughuva eller pannband för att hålla insikterna borta och ge hästen lite lugn. Du kan även smörja ögonen med ögonsalva, om ögonen börjar se irriterade ut. Du lägger en lite tunn sträng av salvan under ögonlocket eller i ögonfransarna. Ögonsalvan finns att köpa receptfritt på apoteket.

Knotten brukar sätta sig under magen. I och med att knotten biter på samma ställen som sina knottkompisar, blir detta lätt sårigt och ömt. Ta försiktigt bort allt löst vid irritationen (det brukar ofta fastna en hel del döda knott i såren) och mjukgör området med någon skön och svalkande salva. Jag brukar ha salvor som innehåller aloe vera för detta ändamål.

I juli börjar bromsarna dyka upp och i augusti kommer stingflugan. Myggen finns under hela sommaren och det samma gäller knotten. Dessa kan motas genom att använda något preparat mot just insekter. Men de är väldigt tuffa små flygare och ger sig inte i första taget. Jag brukar använda Switch por on till mina hästar, vilket ger ett bra grundskydd. Om det är extra mycket insekter någon dag/kväll brukar jag göra en punktinsats med ett ytterligare preparat.

Som det där lilla extra brukar jag använda mig av ett hemmafixat preparat, som jag tillagar enligt följande: 
0,5 liter äppelcidervinäger, 
1 liter vatten, 
1 hel vitlök, 
1 kryddburk rosmarin. 

Skär vitlöken i små bitar. Blanda allt i en kastrull och låt småkoka i någon timma. Låt detta sedan stå svalt ett dygn. Sila därefter blandningen och späd med ytterligare 1 liter vatten. Häll vätskan på en sprayflaska och spraya när du anser hästen behöver detta. Om hästen inte tycker om sprayljudet så går det givetvis lika bra att ta på medlet med en svamp.

Medlet är även bra att använda till hundar.

Ett annat tips på hemmagjort myggmedel är ett hopkok på bland annat rölleka. Koka ihop rölleka, rosmarin och olivolja. Låt svalna innan du häller på flaska. Sprayas på djuret vid behov.

Fästingar

Längs kusterna och på många av våra öar, förekommer fästingar. Ett litet otrevligt djur som är väldigt lätt att få med sig hem från skog och äng.

PutsningFästingen är ett blodsugande litet kvalsterdjur som tillhör spindeldjuren. Den lever i ca 3-6 år och passerar 4 stadier under sin livstid; ägg, larv, nymf och vuxen. Mellan varje stadie ska den suga blod från ett värddjur för att kunna vidareutvecklas. Om fästingen får vara ifred, suger den blod i 3-7 dagar på sitt värddjur. Då fästingen suger blod så många gånger, är den en kraftig smittspridare och kan bära på bakteriesjukdomarna Borelia och Granulocytär Analplasmos (tidigare mer känd som ehrlichios).

När fästingens saliv kommer i kontakt med värddjurets blod, sprids de eventuella sjukdomarna. Ju fortare en fästing tas bort, ju mindre risk är det för smittospridning och infektion. Se till att du får bort hela fästingen, men om någon mundel skulle sitta kvar, så faller de ofta bort av sig själva inom någon dag. Fästingen kan sätta sig på hela kroppen av sitt värddjur, men föredrar platser där huden är mjukare, så som i armveck, ljumskar etc.

När du har plockat en fästing, se till att ta död på den, så att den inte går vidare till ett annat värddjur. Detta gör du enklast genom att krossa kroppen, eller spola ner den i toaletten. Jag brukar krossa fästingen mellan två stenar när jag plockat dessa från hästarna i hagen.

Du kan förebygga fästingangrepp genom att göra det så otrevligt som möjligt för fästingen. Det finns en del medel som kan minska angrepp samt att miljön i hagen kan påverkas. Fästingen trivs i halvhögt gräs och gärna med tillgång till vatten. Vid fuktigt klimat och gärna i skuggiga områden trivs den ännu bättre. Fästingen kan vara aktiv hela året, men har mest aktivitet april till juni samt augusti till september. Det viktigaste för fästingen är att den har tillgång till vatten. Detta är viktigare än syre. Så riktigt torra somrar och frostiga vintrar tär mycket på fästingen. När det är vinter med mycket snö, har oftast fästingen det väldigt bra under snötäcket, men får betydligt tuffare om det är kallt och frost.

För att undvika att fästingen trivs i din hage, se till att ha kort gräs en bit runt hagen och försök undvik att sly växer upp. Detta gäller även i hagen, men här är det en svårare balansgång, då hästen behöver äta en del av gräset. Men du kan i alla fall hålla gräset kort där det går, ex på bajsställena och där hästarna inte betar.

Det finns även en del preparat som kan användas som fästingen inte gillar. Tänk på att dessa försvagas vid ihållande regn.

Här följer ett tips på medel som du kan göra själv, som ska verka speciellt mot fästingar:
Koka 0,5 liter vatten tillsammans med en halv påse timjan. Koka i några minuter. Låt sedan dra över natten. Sila av blandningen samt pressa i saften från en citron. Häll sedan upp vätskan i en sprayflaska och spraya varje gång djuret går ut.
Jag har dock inte testat preparatet själv, men ibland är alla tips värdefulla… Vitlök verkar fästingen inte gilla, så detta kan du pilla i både dig och hästen.

Lycka till i sommar med att hålla sommarplågorna på avstånd.

/Lina Runander

 

www.puser.se - En gård med natur, kultur, hästar och kommunikation

Annons:
Upp till toppen
Annons: