Annons:
Etiketthälsa-sjukdomar
Läst 11298 ggr
Lina på Puser
2011-05-30 23:29

Fång

Fång är ett tillstånd som vi börjar få kunskap om, men det finns ännu väldigt stora okända områden kring detta. Här försöker jag bena ut grunderna, utifrån min syn på fång. Jag hoppas på så sätt kunna ge dig något matnyttigt, så att din häst slipper få fång.

Då Shirehästen är av typen kallblod, kan den ha lätt för att få fång vid kraftigt foderbyte. Därför är det extra viktigt att du byter foder successivt och tar tid på dig att vänja hästen för det nya fodret. Ha gärna detta i åtanke när det är dags att släppa ut hästen på sommarbete. Då om någon gång, står hästen inför ett stort foderombyte.

Jag brukar vänja hästarna successivt vid grönt gräs. Först någon timma på eftermiddagen, som utökas under några veckor till att bli 4-5 timmar på eftermiddagen. Gräset är mest förrädiskt på morgon och förmiddag, då sockret står som högst i gräset under denna period. Det är därför jag vänjer hästarna under eftermiddagar och kvällar.

Även efter betessäsongen, då det är dags för installning, står hästen inför ett foderombyte. Tänk på att även här gå försiktigt fram och byt fodret över några veckor.

Under vintern kan hästen få fång-anfall. Här är det lite mer otydligt vad det är som orsakar anfallen, men det kan exempelvis bero på att du börjar på hö från en ny vall och att höets innehåll ändrades, eller att det är en form av belastningsfång då snö, vinter och halka kan göra att hästens kropp belastas annorlunda.

Fång är en förgiftning i hästen, orsakad av rubbningar i tarmfloran. Detta leder till att lamellhornets produktion rubbas i hoven och sambandet mellan lamelläderhuden och hornkapseln försvagas. Om detta försvagas mycket kommer hovbenet att rotera eller sänkas i hornkapseln.

Fång finns som utfodringsfång, förlossningsfång och överbelastningsfång, men det är framför allt utfodringsfång som Shirehästen kan råka ut för. Dock är det vanligt att efterbörden på ett Shiresto inte kommer ut av sig själv efter en fölning. I dessa lägen behövs en veterinär kontaktas som ger stoet hormoner så att efterbörden verkligen stöts ut. Om inte detta sker, finns det stor risk för förlossningsfång.  

Tecken på fång är att hästen blir ovillig att röra sig, den får hög feber, hälta, andas häftigt och försöker att avlasta frambenen. Fång sätter sig ofta på alla 4 benen, men eftersom frambenen bär mest av hästens kroppsvikt, så försöker hästen avlasta dessa. Detta gör den genom att sätta bakbenen under sig och effekten blir då att frambenen skjuts något framåt.

Hästen blir väldigt öm under hoven, speciellt framför strålspetsen. När hästen rör sig, sätter den ner trakterna först och rullar över på tån. Detta medför att en fånghästs hov inte slits lika mycket i tån som hos vanliga hästar och du behöver verka tån mycket oftare för att underlätta hästens gång.

Det bästa är alltid att göra vad vi kan så att det inte blir några ”anfall”. För att förebygga fång kan exempelvis torkade brännässlor ges. Dessa gör blodet mera lättflytande och får det att cirkulera ända ut i de yttersta blodkärlen i hovarna. Du kan torka nässlorna och ge dem torkat under höst, vinter och vår, men du kan även ge nässlorna färska.

Om du ger hästen färska nässlor, är det bra om du gör dem mindre ”sticksiga”. Jag plockar nässlorna med sax och grova handskar. Sedan lägger jag de nyskördade nässlorna i exempelvis en ikea-kasse och gnider kassen mot marken, så att växterna liksom mals. Då mister växten sin struktur och även brännheten. Detta brukar bli mums för de hästar som behöver detta tillskott.

Om du har en individ som har stor riks för att få fång, är det bra om du undviker foder med socker i, exempelvis äpplen, då ämnen i sockret kan utlösa detta tillstånd. Även om du bara ger en liten bit, kan det vara denna bit som utlöser och som gör att hästens kropp inte orkar hantera det socker som hästen fått i sig i gräset. Allt hänger ihop och det är hela tiden helheten du behöver se till.

Om sjukdomen ändå dyker upp, är det omgående kontakt med veterinär som gäller. Se till att ta bort det foder som har orsakat förgiftningen. Ta inte bort maten helt, utan byt ut den mot något som är fattigt på protein och socker, till exempel halm och ta bort saltstenen. Efter veterinärens akuta behandling kan jag tipsa om örten djälvulsklorot, vilket har en inflammationshämmande egenskap och hjälper hästen att läka fången.

Under läkningen är det viktigt att hästen står mjukt på exempelvis spån eller sand. Om hästen är mycket öm i sina sulor, kan du fästa skumgummi under hovarna och sedan linda hoven, för att få så mjukt som möjligt.

Själva läkningen kan ta upp till ett år och om du inte har ett allt för allvarligt fall blir hästen helt återställd. En del väljer att sko sina fånghästar med en speciell tå- och avlastningsko. Jag föredrar att hästen får gå barfota. Det är mest naturligt för hästen, samt att hoven störs så lite som möjligt genom att undvika tryck från skon eller dess sömmar. Däremot verkar jag hovarna ofta och ser till att tån är kort så att överrullningen kan ske så smidigt som möjligt, samt att trakterna är korta så att hovbenet blir så plant som möjligt.

Det finns goda förutsättningar för att hästens kan klara ett fånganfall och bli helt återställd, men det är viktigt att hästen inte utsätts för onödigt lidande och att du gör vad du kan för att undvika detta.

/Lina Runander

 

www.puser.se - En gård med natur, kultur, hästar och kommunikation

Annons:
Lina på Puser
2011-08-15 14:12
#1

Nu börjar visserligen betessäsongen närma sig sitt slut, men det kommer ju fler år.

Det finns en gård i Uppland som riktar in sig på att ta emot just fång-hästar på sommarbete.

Vill du få mer tips eller lämna din häst på sommarbete, se mer på http://www.langorenstall.se

/ Lina

 

www.puser.se - En gård med natur, kultur, hästar och kommunikation

PiggieVille
2013-05-16 00:40
#2

Super bra artikel! Två tummar upp! :)

Upp till toppen
Annons: